luni, 21 decembrie 2009

Concert extraordinar “Acasă de Crăciun„



MIERCURI, 23 DECEMBRIE 2009, ORA 19:00

În cadrul manifestărilor Zilele Filarmonicii “Oltenia” va fi Concertul extraordinar “Acasă de Crăciun„

Participă tenorul COSTEL BUSUIOC şi soprana DIANA ŢUGUI.


DIRIJOR ŞI ORCHESTRATOR MARIUS HRISTESCU





Îşi dau concursul


CORALA ACADEMICĂ A FILARMONICII „OLTENIA”- Maestru de cor EMIL S. MAXIM şi o formaţie orchestrală din cadrul Filarmonicii „Oltenia”


În program:

Moş Crăciun, Legănelul lui Iisus, În noaptea sfântă de Crăciun, Haideţi să vedem!, Din cer senin, Cântec de Crăciun, La Vitleem, Ziurel de zi, Colo’n susu, Linu-i lin, Adeste Fideles, Pe-un pătul, Santa Lucia, O, sole mio!, Plecarea magilor, Iată, vin colindători!, Domnuleţ şi Domn din cer

G. FR. HÄNDEL: Aria „Lascia ch’io pianga” din opera „Rinaldo”

C. FRANCK: Panis Angelicus

vineri, 18 decembrie 2009

Dirijorul Emil S. Maxim












Miercuri. 16 decembrie, Clubul melomanilor l-a avut invitat pe maestrul Emil S. Maxim. Domnia, o prezenţă agrebilă, a povestit succint dar cu mult har cum şi-a construit cariera ; cu trudă şi seriozitate, urcând treaptă cu treaptă.
A studiat la conservatorul "Gh. Dima " pianul şi dirijatul de cor academic. După absolvirea studiilor superioare, a fost pianist-corepetitor( 1966/1967 - la Lic. de coregrafie din Cluj) , asistent şi apoi maestru de cor şi dirijor (1967/1995 -la Opera Româna din Cluj ); dirijor al corului bărbătesc" Armonia "din Cluj (1985/1991 ) ; dirijor şi director al Teatrului Liric "Elena Teodorini "din Craiova (1995/2001 ); conferenţiar universitar al Academiei de Muzica " Gh. Dima "(clasa de opera, lied şi oratoriu, teoria stilurilor şi stilistica comparată- masterat , în perioada 1995/2006 ). Din 2007, a fost dirijor al teatrului Naţional de Opereta "Ion Dacian "din Bucureşti iar din toamna aceasta este dirijor asociat al Filarmonicii " Oltenia ".
În prezent încununează
-peste patru decenii de activitate ;
-un repertoriu muzical bogat , de la operă (39 de titluri ), operetă (11 ), balet (5), la muzica simfonica şi vocal-simfonică ;
-colaborări cu artişti români şi de peste hotare ;
-turnee în Bulgaria, Italia, Slovacia, Ucraina, Elveţia, Germania ;
-a realizat înregistrări discografice şi pentru radio ;
- a primit Diplome de Excelenţă, a fost distins cu " Ordinul "Meritul Cultural " (2004 )

În încheiere, a prezentat şi din proiectele sale pentru stagiunea 2009-2010 a Filarmonicii Oltenia unde activează în prezent.
Zilele Filarmonicii "Oltenia "2009 se vor încheia în 27 decembrie cu celebra " Carmina Burana "a lui Carl Orff; sub bagheta sa. Vor fi trei coruri reunite (al Filarmonicii Naţionale din Chişinau ,Filarmonicii "Oltenia ",Teatrului Liric "Elena Teodorini ) şi Corul de copii al Liceului de Arta "M. Sorescu, ansamblul de percuţie al Filarmonicii " Oltenia ", soliştii vocali şi 2 pianişti de la Chişinău .
În ianuarie 2010 -pe 13 este programat un concert dedicat lui M. Eminescu- 160 de ani de la naşterea poetului. Concertul va cuprinde pagini corale inspirate de versul eminescian ;
Dacă pe 4 noiembrie 2009, maestrul a dirijat un concert integral Mozart, pe 29 ianuarie 2010, va fi rândul lui Beethoven, programul cuprinzând Simfonia a VIII-a şi Missa în Do major , op. 86 , pentru solişti , cor şi orchestră.

Mulţumim şi de această dată doamnei profesoare Maria Barbărasă care a făcut posibilă această întâlnire.
Nu în ultimul rând, mulţumim membrilor clubului care, deşi afară ningea şi viscolea, au venit să-l salute pe maestrul Maxim.

joi, 3 decembrie 2009

Muzică franceză cu Roberto Alagna





Miercuri 2 decembrie, secţia audio video a găzduit întâlnirea membrilor clubului melomanilor.
S-a vizionat un concert de muzică franceză înregistrat la bazinul Neptun al castelului Versailles.
Protagoniştii spectacolului au fost tenorul Roberto Alagna, dirijorul Michel Plasson şi Orchestra Simfonică din Paris.
Programul a cuprins arii şi lucrări orchestrale din creaţiile compozitorilor Christoph Willibald Gluck, Charles Gounod, Georges Bizet, André Grétry Luigi Cherubini, Etienne Méhul, Hector Berlioz, Rouget de Lisle, Fromental Halévy.
Muzica a fost însoţită de spectacolul fântânilor arteziene din grădinile Versailles; coloanele de apă alternau uneori cu coloane de flăcări. Toţi cei prezenţi au fost încântaţi de muzică şi spectacol.
Mulţumim doamnei profesoare Maria Barbărasă pentru prezentare.

sâmbătă, 21 noiembrie 2009

"Vienna Magic”

„Johann Strauss Ensemble”
(re)aduce în România
magica atmosferă a sărbătorilor de Crăciun din Viena

Sub înaltul patronaj al Ambasadei Austriei, prestigiosul Johann Strauss Ensemble a fost invitat şi în acest an de Pro Show Music să (re)aducă în România magica atmosferă a sărbătorilor de Crăciun din Viena.
Beneficiind de susţinerea personală a Ambasadorului Austriei la Bucureşti, Excelenţa Sa, Domnul Martin Eichtinger, muzicienii de la Johann Strauss Ensemble vor întreprinde, în perioada 12 - 20 decembrie 2009, un turneu de concerte în principalele centre culturale din România:
● 11 decembrie, ora 19:00: Craiova - Teatrul Naţional “Marin Sorescu”
● 12 decembrie: Timişoara - Filarmonica “Banatul”
● 14 decembrie: Sibiu - Sala “Thalia”
● 15 decembrie: Iaşi - Casa de Cultură a Sindicatelor
● 16 decembrie: Bucureşti - Sala Palatului
● 17 decembrie: Cluj-Napoca - Teatrul Naţional
● 18 decembrie: Târgu Mureş - Palatul Culturii
● 19 decembrie: Braşov - Teatrul „Sică Alexandrescu”

“Ne aflăm pentru al patrulea an consecutiv în turneu naţional şi pentru al cincilea an la Bucureşti. Ţinând cont că în România sunt foarte multe săli cu o capacitate sub 800 de locuri, anul acesta am pregătit un spectacol special pentru turneul din ţară şi unul special pentru Bucureşti. Spectacolul de turneu reprezintă, practic, o continuare a spectacolului de anul trecut, Vienna Magic, un spectacol interactiv de muzică bună şi umor. Am vrut ca anul acesta să satisfacem toate exigenţele spectatorilor din România şi, de aceea, a apărut ideea de a realiza un spectacol separat pentru Bucureşti şi un spectacol separat pentru alte oraşe din ţară. Suntem siguri ca veţi fi încântaţi de spectacolul nostru şi că vă veţi aminti cu plăcere de seara de “magie vieneză” pe care o pregătim pentru dumneavoastră. ” (Russell McGregor)
Russell McGregor
Prim-solistul şi dirijorul acestui concert este talentatul şi charismaticul concert-maestru al orchestrei celebrului Palat „Schönbrunn” din Viena, Russell McGregor. De-a lungul carierei muzicale, Russell McGregor a avut ocazia să îi acompanieze şi “dirijeze” pe Luciano Pavarotti, José Carreras, Placido Domingo şi mulţi alţi artişti de renume internaţional. Născut în Oxford (Anglia), Russell McGregor a crescut şi a început studiul muzicii în îndepărtata Australie, loc în care a revenit pentru a susţine un concert triumfal la celebra Opera House din Sidney. În prezent, Russel McGregor locuieşte în Austria, ţara care l-a adoptat şi i-a recunoscut meritele artistice. Vioara la care cântă Russell McGregor a fost fabricată în anul 1697 de celebrul lutier italian Carlo Giuseppe Testore.
„Johann Strauss Ensemble” - de la Lanner la Strauss
„Sunt multe momente în care spectatorii sunt efectiv electrizaţi…” (Deutsche Zeitung)
“O seară magică, de neuitat!” (Wiener Allgemeine Zeitung)
Sunetul tipic austriac, plus o picătură de umor, stau la baza succesului internaţional al acestei orchestre de virtuozi, aplaudată cu entuziasm de spectatorii de pe toate meridianele lumii.
„Johann Strauss Ensemble” a fost fondat în anul 1985, la iniţiativa muzicienilor din „Bruckner Orchester” - Linz. În afara concertelor care pot fi comparate cu celebrul eveniment muzical „Neujahrskonzert” din Viena, orchestra a devenit populară graţie spiritului în care apare pe scenă, un spirit tipic straussian, cu un dirijor aflat inclusiv în ipostaza scenică de solist-interpret.
Până în prezent, „Johann Strauss Ensemble” a concertat cu succes la Paris, Londra, Monaco, Madrid, Roma, Bruxelles, Zürich, Hamburg, Berlin, Salzburg, Viena, Linz, Tokyo, Osaka, Melbourne, Sidney şi în multe alte oraşe ale lumii, colaborând cu violonişti reputaţi, precum Joji Hattori, Aleksey Igudesman sau Alfred Pfleger. De-a lungul anilor, ei au concertat sub bagheta dirijorală a maeştrilor Martin Sieghart, Christoph Campestrini, Werner Steinmetz ş. a.
Concertele prezentate cu scop umanitar au implicat „Johann Strauss Ensemble” în activităţile caritabile ale unor importante fundaţii la nivel mondial, precum: “NACHBAR IN NOT” sau “DR CHRISTIAN BARNARD FOUNDATION”.
“Lucrez de patru ani cu artiştii austrieci şi au reuşit să mă surprindă plăcut de fiecare dată cu calitatea spectacolului lor. Un turneu cu Johann Strauss Ensemble este o experienţă extraordinară, modul lor de a comunica cu publicul şi calitatea interpretării m-au cucerit pentru totdeauna, eu nefiind doar producătorul acestui turneu, ci şi unul dintre cei mai mari fani ai Johann Strauss Ensemble” (Eugen Cermac - producătorul turneului)




Iulia NEGREA,
Secretar relaţii publice - Filarmonica „Oltenia”

Programul concertelor din luna decembrie 2009

VINERI, 4 DECEMBRIE, ORA 19:00
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA” DIRIJOR ALEXANDRU IOSUB SOLISTĂ SIMINA CROITORU (vioară) În program: SCHUBERT: Uvertura “Rosamunde” BRUCH: Concertul nr. 1 în Sol minor pentru vioară şi orchestră, op. 26 MOZART: Simfonia nr. 41 în Do major, K. 551, “Jupiter”

JOI, 10 DECEMBRIE, ORA 19:00
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA” DIRIJOR RADU POPA SOLIST HORIA MAXIM (pian) În program: CEAIKOVSKI: Concertul nr. 1 în Si bemol minor pentru pian şi orchestră, op. 23 HACIATURIAN: „Spartacus”, selecţiuni din suitele de balet
Zilele Filarmonicii „Oltenia"-
Gala concertelor dedicate sărbătorilor de iarnă
(11–27 decembrie 2009)

VINERI, 11 DECEMBRIE, ORA 19:00 - SALA TEATRULUI NAŢIONAL „MARIN SORESCU” Sub înaltul patronaj al Ambasadei Austriei, “Pro Show Music” şi “Café La Strada” prezintă Concert de Crăciun “Vienna Magic” “Johann Strauss Ensemble” DIRIJOR RUSSELL McGREGOR DIRECTOR ARTISTIC ERICH BUCHMAN *

JOI, 17 DECEMBRIE, ORA 19:00 - SALA TEATRULUI NAŢIONAL „MARIN SORESCU” 105 ani de la primul concert al Societăţii Filarmonice din Craiova DEGEABA...?! „... ca şi România, cu disperare, cu frustrare, dar şi cu iertare şi speranţă” Spectacol extraordinar susţinut de TUDOR GHEORGHE Îşi dau concursul CORALA ACADEMICĂ ŞI ORCHESTRA SIMFONICĂ ALE FILARMONICII „OLTENIA” DIRIJOR ŞI ORCHESTRATOR MARIUS HRISTESCU Maestru de cor EMIL S. MAXIM

VINERI, 18 DECEMBRIE, ORA 19:00
Concert ANALIA SELIS „Cântece de Crăciun pentru cei mici şi cei mari” *

MIERCURI, 23 DECEMBRIE, ORA 19:00
ACASĂ DE CRĂCIUN” Concert extraordinar cu participarea tenorului COSTEL BUSUIOC şi sopranei DIANA ŢUGUI CORALA ACADEMICĂ A FILARMONICII „OLTENIA” Îşi dă concursul o formaţie orchestrală din cadrul Filarmonicii „Oltenia” DIRIJOR ŞI ORCHESTRATOR MARIUS HRISTESCU Maestru de cor EMIL S. MAXIM În program: Colinde, arii şi duete celebre din opere, muzică sacră * Concert caritabil: Claudia Chelan - Un medic salvează mii de vieţi. Salvează viaţa unui viitor medic! http://www.claudia-chelan.eu/

DUMINICĂ, 27 DECEMBRIE, ORA 19:00
„CARMINA BURANA” de C. ORFF
Îşi dau concursul CORURILE REUNITE ale FILARMONICII NAŢIONALE DIN CHIŞINĂU, FILARMONICII „OLTENIA” şi TEATRULUI LIRIC „ELENA TEODORINI” DIRIJOR EMIL S. MAXIM SOLIŞTI ELENA DEMIRGEAN (soprană), ION TIMOFTI (tenor), VALERIU CARADJA (bas) - CHIŞINĂU Maeştri de cor VERONICA GARŞTEA, EMIL S. MAXIM, PAVEL ŞOPOV Cu participarea pianiştilor ANATOLIE LAPICUS, IURIE MAHOVICI (CHIŞINĂU), a Ansamblului de percuţie al Filarmonicii “Oltenia” şi Corului de copii al Liceului de Artă “Marin Sorescu” Pregătirea muzicală: prof. EUGENIA MANOLE

vineri, 20 noiembrie 2009

Invitaţi speciali la Clubul melomanilor






Miercuri, 17 noiembrie, Clubul melomanilor i-a avut ca invitaţi pe domnii Gabriel Marciu - manager şi Marius Hristescu director artistic - noua echipă managerială a "Filarmonicii Oltenia".
Încă de la început cei doi au mulţumit pentru onoarea de a fi invitaţi în faţa iubitorilor de muzică din Craiova, şi nu în ultimul rând, conducerii Bibliotecii Judeţene "Alexandru şi Aristia Aman", gazda acestui binecunoscut club.
Doamna profesoară Maria Barbărasă, a reuşit prin întrebările puse să întreţină un dialog viu între invitaţi şi mebrii clubului. Cei doi au vorbit despre activităţile lor artistice dar şi de provocările care le implică fiecare funcţie în parte, fiind conştienţi de responsabilităţile ce şi le asumă în fruntea unei instituţii de prestigiu, cum este Filarmonica Oltenia.
Au recunoscut valoarea colectivului de artişti dar întodeauna, au completat domniile lor, poate fi loc de mai bine; iar datorită recentelor pensionari, este necesară completarea şi chiar lărgirea ansamblurilor.
La întrebarea "Vă propuneţi să continuaţi unele acţiuni ale precedesorilor sau doriţi să iniţiaţi un program total nou ?", cei doi au răspuns că vor continua angajamentele echipei anterioare dar, intenţioneză să abordeze mai multe genuri de muzică, se vor orienta la alegerea repertoriului şi spre compozitorii români, se vor baza mult pe dirijorii şi soliştii filarmonicii iar muzicienii invitati, vor fi cu adevărat valoroşi astfel încât şi nivelul de pregătire al orchestrei să aibă de câştigat. Tematica concertelor lecţie va fi stabilită în colaborare cu profesorii de muzica pentru a se corela cu programa şcolară. A fost prezentat şi comentat programul lunii decembrie apreciat de cei prezenţi ca fiind variat şi bogat.
Cei prezenţi au fost mulţumiţi de proiectele preconizate şi le-au urat succes tinerilor directori.
Sperăm că această bună colaborare între cele doua instituţiii : Biblioteca Judeţeana "Alexandru şi Aristia Aman" şi "Filarmonica Oltenia" va continua.

joi, 5 noiembrie 2009

4 noiembrie 2009







Miercuri, 4 noiembrie, participanţii la întâlnirea Clubului melomanilor au urmărit filmul artistic "Spiritul lui Rossini" care are ca temă pregătirea şi premiera operei Bărbierul din Sevilla.


Prezent la această întâlnire a fost şi iniţiatorul Clubului melomanilor, domnul Gheorghe Fabian, consultant artistic al Filarmonicii Oltenia din Craiova, care a oferit amănunte despre apropiatul festival "Craiova muzicala" (13-27 noiembrie).
Domnia sa a semnalat cu această ocazie lipsa tot mai acută de instrumentişti şi de solişti cu care se confruntă mai toate filarmonicile şi teatrele muzicale din ţară. Această problemă va deveni din ce în ce mai stringentă într-un viitor foarte apropiat. Ea se datorează mai multor cauze: mai ales factorului economic dar şi orientării pe care o dau parinţii copiilor lor, să facă mai puţine eforturi.

joi, 29 octombrie 2009

"Gala muzicii sacre"






Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman"- Secţia audio-video, la întâlnirea de miercuri, 21 octombrie a Clubului melomanilor, sub genericul "Gala de muzică sacră" a oferit invitaţilor săi înregistrări audio video cu baritonul italian Renato Bruson.
Doamna profesoară Maria Barbărasă, a încercat să trezească interesul pentru acest gen de
muzică şi să prezinte vocea unui mare bariton.


Renato Bruson (n. 13 ianuarie 1936) este un bariton italian de operă. El este considerat unul dintre cele mai importanţi baritoni verdieni de la sfârşitul sec. 20 , începutul sec 21. S-a născut în Granze lângă Padova, Italia.
Bruson şi-a descoperit pasiunea pentru muzică , în corul parohiei când era copil. Şi-a început studiile de muzică la Conservatorul din Padova, unde a fost primit cu o bursă care i-a permis să participe la cursuri, în ciuda problemelor economice. Nu a primit sprijin material de la familia sa, care
l-a considerat “bun de nimic”. Aşa cum marturisea el însuşi mai târziu “Au crezut că am vrut să studiez muzica doar pentru că nu am avut nici o dorinţă de a munci. La acel moment, părerea unanimă era că, dacă cineva muncea, avea un viitor, în timp ce aceia care studiau, în special în cazul în care studiau muzica, erau consideraţi eşecuri, care nu îşi vor găsi calea în viaţă. El a putut să-şi continue studiile cu ajutorul administraţiei Conservatorului şi sprijinit de prieteni.
Bruson a debutat la operă în rolul Contelui di Luna în Trubadurul, la Teatro Lirico Sperimentale în Spoleto în 1961.
În anul următor, a fost Riccardo în Puritanii, la Teatrul de Opera din Roma. Prima lui apariţie la Metropolitan Opera a fost în rolul lui Enrico în Lucia di Lammermoor în 1969.
În 1970 a început colaborarea sa cu dirijorul Riccardo Muti, în Bal mascat de la Florenţa.
A debutat la Scala, în 1972 ca Antonio în Linda di Chamonix a lui Donizetti, la Edinburgh International Festival, în 1972 ca Ezio în Attila, la Covent Garden în 1975, în rolul lui Renato în Bal Mascat, înlocuind cu mare succes pe Piero Cappuccilli.
A debutat la Opera de Stat din Viena, în 1978, cu Macbeth. A avut un aşa mare succes, încât prestigiosul teatru austriac i-a acordat titlul atât de important de Kammersänger.
În anii 80 abordează muzica secolul al 18-lea începând cu Don Giovanni de Mozart.
Interpretul mărturisea într-un interviu acordat muzicologului Anca Florea , că debutul său în "Rigoletto ", a avut loc la începutul anilor '70 , la Cluj , reluând apoi rolul în decembrie 2007, pe scena bucureşteană . A fost impresariat de Ioan Holender şi a mai cântat şi la Timişoara.
El este considerat unul din cei mai buni interpreţi ai lui Rigoletto . Criticii apreciază frazarea sa elegantă şi expresivă, sunetul catifelat; calităţile sale vocale acţionează alături de o inteligenţă sclipitoare.
Iată cum este caracterizată vocea marelui artist , de către criticii muzicali români : Costin Popa aprecia "timbru învăluit în rezonanţe de bronz ".
Anca Florea a admirat de-a lungul anilor , "glasul superb şi intelegenţa interpretării, eleganţa frazării şi expresivitatea perfect adecvată personajului întrupat ".
Renato Bruson a fost prezent pe scene mari ale lumii : Teatrul Scala din Milano, Covent Garden din Londra, Staatsoper din Viena , Metropolitan din New York , etc. şi a primit numeroase titluri , premii şi distincţii .
El a abordat şi regia de operă, punând în scenă, în 1986 , la Neapole , " Simon Boccanegra "

................................................................

Spectacolul difuzat a fost înregistrat în bazilica din Tolentino , solistul fiind acompaniat de Orchestra Internaţională a Italiei şi corul Scholei Cantorum din aceeaşi localitate .
Din program au fost urmarite :
M. A CHARPENTIER " Te Deum "
W. A . MOZART " Serenata K 190 "
W. A . MOZART " Ave Verum Corpus "
GABRIEL FAURE " Pavane "
CESAR FRANCK " Panis Angelicus "
PIETRO MASCAGNI "Intermezzo"
PIETRO MASCAGNI Messa di gloria: " Benedictus "
ALFREDO CATALANI " A sera "
FRANCESCO P. TOSTI " Tantum ergo "

joi, 8 octombrie 2009

De la maestru la discipoli (III)





Miercuri , 7 octombrie , Clubul melomanilor şi-a reluat activitatea , după o vacanţă de trei luni . A fost o întâlnire de suflet , a treia din seria "De la maestru la discipoli şi dedicată pianului. Invitaţii serii au fost: doamna profesoară Mariana Ilie şi elevii Liceului de Arta "Marin Sorescu " : Andrei Surdu - cl. a Va , Adrian Radu -cl. a VIII-a şi Adela Liculescu -cl. a X-a . Programul muzical al serii a cuprins urmatoarele lucrari : Invenţiunea la 3 voci nr. 3 de Johann Sebastian Bach, Impromptu nr.2 de Franz Schubert, partea I din sonata "Patetica " de Ludwig van Beethoven , Preludiul şi Fuga în Do major din "Clavecinul bine temperat" de Johan Sebastian Bach , Studiul op.10 nr.1 de Chopin, Sonata KV576 de Mozart şi Studiul op.8 nr.12 de Skriabin.
Moderatoarea înâlnirii, doamna profesoara Maria Barbărasă, a reuşit cu întrebări delicate dar bine alese să-i facă pe invitaţi să se destăinuie.
Doamna profesoară Mariana Ilie şi-a amintit cu plăcere de anii copilăriei mici, când , la patru ani şi jumătate, s-a apropiat de lumea muzicii . Întreaga sa viaţă a fost legată de Liceul de Arta din Craiova făcând parte din prima promoţie şi devenind prima eleva pianistă din oraş. În clasa a XI-a a interpretat Concertul în la minor de Grieg, alături de orchestra Filarmonicii "Oltenia " sub bagheta dirijorului Teodor Costin. Şi-a continuat pregatirea muzicală la Conservatorul "Ciprian Porumbescu " din Bucuresti , după absolvire, revenind ca profesoară în liceul în care fusese elevî. Simţind nevoia unei perfecţionări, a urmat timp de doi ani consecutiv, cursurile de vară de la Weimar ale pianistului Gh. Halmoş. Au urmat ani de dăruire, de modelare , de munca intensă alături de elevi , formând generaţii de pianişti cu care a obţinut premii importante. Iată ce marturişete domnia sa : "Am descoperit , alături de ei , o gamă incredibilă de sentimente. Pe toate le-am trăit împreuna: implinirea, neliniştea, teama, responsabilitatea, emoţia artistică. Am simţit o dată cu ei euforia succesului, preţul acestuia-care uneori poate fi copleşitor, dar şi gustul amar al eşecului-neplăcut , dar, totodată, atât de necesar. El e cel care te avertizează atunci cand pierzi controlul şi alegi un drum greşit…
Daca aş avea posibilitatea să dau timpul înapoi, pentru a începe cariera de la capăt, aş alege acelaşi drum, pentru că cine a intrat în minunata lume muzicală, nu o mai poate părăsi niciodată
".
Cei prezenţi , de la copii la vârstnici, au apreciat sinceritatea celor spuse de d-na profesoară şi au fost vrăjiţi de interpretările live ale tinerilor pianişti. Această întâlnire a dovedit încă o dată că biblioteca poate şi trebuie să fie un factor cultural activ şi educativ.
Nu în ultimul rând, mulţumim domnului profesor Adrian Ghidiceanu care a acordat pianul secţiei audio-video pentru această întâlnire.

vineri, 5 iunie 2009

Întâlnire cu organista Adina Pasăre









Înainte de vacanţa de vară, miercuri 3 iunie, Clubul Melomanilor a avut-o ca invitată pe organista şi profesoara de pian ADINA PASĂRE.
Domnia sa, absolventa primei clase de orgă din Romania(1959), ne-a povestit ce înseamnă să cânţi la orgă suspendat, cu mâinile se apasă clapele iar cu picioarele se acţionează pedalele. Neşansa a făcut ca în Craiova, să nu mai fie funcţionabilă nicio orgă de foarte multă vreme.
A fost nevoită să se reorienteze şi a început să lucreze ca profesoară de pian şi de acompaniament. În scurt timp a devenit acompaniatoarea cea mai râvnită de soliştii din Craiova tocmai datorită calităţilor sale ; profesionalism, modestie, vocaţie pedagogică.
Pentru a ilustra această activitate, a venit însoţită de eleva ELENA ŞTEFI de la clasa a XII- a, canto, Liceul de artă "Marin Sorescu". Laureată a concursurilor "George Georgescu" - Tulcea şi "Marţian Negrea "-Ploieşti, din acest an, a interpretat : arii sacre din creaţiile compozitorilor Jacob Arcadelt, A. Scarlatti, C. Franck, G. Fr. Handel şi Al. Stradella.
Vocea ei strălucitoare a impresionat pe toţi cei prezenţi în bibliotecă. La pian, a acompaniat doamna profesoară Adina Pasare.





joi, 21 mai 2009

Cenuşăreasa (Cinderella) -balet




Clubul melomanilor, găzduit de Secţia audio-video a Bibliotecii Judeţene Alexandru şi Aristia Aman, s-a întrunit miercuri, 20 mai, ora 17, pentru a viziona DVD-ul Cinderella, spectacol de balet pe muzica lui Seghei Prokofiev. DVD-ul a fost editat sub înaltul patronaj al prinţesei de Hanovra şi redă înregistrarea spectacolului Ansamblului de balet din Monte-Carlo, coregrafia Jean-Cristophe Maillot.
Cei prezenţi au primit pliante cu date biografice ale compozitorului, o scurtă prezentare a spectacolului, scenariu Ernest Pignon şi a intenţiilor inspiratului coregraf.


duminică, 10 mai 2009

Muzica sacră din Franţa secolului al XVII-lea


Miercuri 6 mai, doamna profesoară Maria Barbărasă a facut o prezentare a muzicii sacre din perioda Barocului - secolul al XVII-lea; compozitori, instrumente, teme muzicale.
Pentru ilustrarea prezentării, a fost folosit DVD-ul French Baroque Music at Versailles din coleţia Secţiei audio-video a Bibliotecii Alexandru şi Aristia Aman, gazda primitoare a Clubului Melomanilor.
Ansamblul "Les Arts Florissants", condus de dirijorul şi organistul William Christie a interpretat lucrari din creaţia compozitorului Etienne Moulinié şi a contemporanilor săi. Înregistrările au fost făcute în 2003 la Capela Regala din Versailles.

miercuri, 22 aprilie 2009

De la maestru la discipoli II

În cadrul întâlnirilor De la maestru la discipol organizate de doamna profesoară Maria Barbărasă, în cadrul Clubului Melomanilor, miercuri 22 aprilie, au fost invitaţi maestrul Dorin Comşa - solist instrumentist al Filarmonicii Oltenia şi profesor de violă la Departamentul de muzică - Universitatea din Craiova şi discipolul său Ionuţ Drăniceanu- student anul I secţia Interpretare muzicală din cadrul Facultăţii de litere.
Programul muzical a cuprins :
Romanţa în fa major de Ludwigh van Beethoven- interpretată de Ionuţ Drăniceanu, la pian prof. Felix Ionescu
Tema lui Harold din Simfonia "Harold in Italia" de Hector Berlioz şi "Adagio" din Sonata I de Johann Sebastian Bach - interpretate de maestrul Dorin Comşa .

miercuri, 8 aprilie 2009

De la maestru la discipoli I




Clubul Melomanilor îşi propune un ciclul de întâlniri intitulate De la maestru la discipoli, prin care să atragă atenţia necesităţii continuităţii în artă ca în toate domeniile.

Miercuri, 8 aprilie 2009, au fost invitaţi maestrul Eugen Pârvu - profesor de flaut la Liceul de Artă Marin Sorescu şi discipolele sale drd. Victoria Stan - solist instrumentist al Filarmonicii Oltenia şi Dalia Obretin - elevă la Liceul de Artă Marin Sorescu, clasa a X-a. Moderator al discuţiilor a fost doamna profesoară Maria Barbărasă.

Cei prezenţi au aflat lucruri interesante despre fiecare invitat şi au avut ocazia să asculte scurte piese muzicale interpretate la flaut:
Menuet şi Badinerie din Suita în si minor de Johann Sebastian Bach in interpretarea elevei Dalia Obretin
"Dansul caprei" de Arthur Honneger în interpretarea Victoriei Stan

joi, 26 martie 2009

André Rieu





La întâlnirea din 25 martie 2009, Clubul melomanilor a ales să afle mai multe despre André Rieu şi să urmărească unul din DVD-urile aflate în colecţia secţiei audio-video a Bibliotecii Judeţene Alexandru şi Aristia Aman: Live in Toscany. În 2005, Rieu a cântat live alături de orchestra sa Johann Strauss Orchestra în Piazza della Reppubblica, în satul Cortona din Toscana.
DVD-ul redă înregistrarea concertului inserată cu imagini frumoase din Toscana.
Cei prezenţi au fost fascinaţi de muzică şi spectacol.
Pliantele primite de participanţi au cuprins date biografice ale lui André Rieu precum şi titluri ale înregistrărilor sale.

joi, 12 martie 2009

Muzica lui Beethoven






Considerat unul dintre titanii muzicii universale, născut la Bonn-Germania la 17 decembrie 1770, este ultimul mare clasic, făcând trecerea -prin înnoirile aduse în forma şi conţinutul muzicii sale, dar şi prin libertatea de exprimare determinată de firea sa nonconformistă - către romantismul veacului XIX.

Creaţia sa cuprinde: 9 simfonii, 5 concerte pentru pian , 1 concert pentru vioară, Triplu concert pentru vioară, violoncel şi pian, 32 sonate pentru pian, 10 sonate pentru vioară şi pian, 5 sonate pentru violoncel şi pian, 18 cvartete de coarde, opera "Fidelio ", uverturi :"Egmont , "Coriolan" "Leonora", "Missa Solemnis " , alte lucrări vocal-simfonice, camerale.


Într-un caiet de conversaţie, nota

"Arta este o republică, unde fiecare este dator să facă tot binele de care este în stare, până şi în cele mai vitrege condiţii.
... Vreau ca la ascultarea muzicii mele să tâşnească scântei din sufletul semenilor mei .
...Vreau să deprind curajul răbdării
Dacă trupul meu e nevolnic, sufletul trebuie să biruiască. Ceea ce nu pot auzi cu urechea, inima mea va trebui să ghicească. Voi sfarâma cătuşele pe care mi le-a pus destinul, vreau să cânt, să cânt pentru toţi. Omule ! Ajuta-te singur, o data ce ţi-a fost dăruită puterea s-o faci ! " - Ludwig van Beethoven


Miercuri, 11 martie 2009, membrii Clubului melomanilor au urmărit un film documentar despre Beethoven şi au ascultat partea a doua şi a treia din Concertul nr.5, op. 73 (Imperialul) pentru pian şi orchestră şi partea finală a Simfoniei a IX-a, celebra "Odă a bucuriei" dirijată de Seiji Ozawa.
Pliantele primite de participanţi au cuprins date şi aprecieri despre compozitor şi portretul lui Ludwig van Beethoven de Ferdinand Georg Waldmuller.

joi, 26 februarie 2009

Muzica lui Chopin







Clubul melomanilor la întâlnirea de miercuri 25februarie, a avut prilejul să se bucure de muzica lui Frederic Chopin.

Doamna profesoară Maria Barbărasă a făcut o scurtă prezentare a compozitorului polonez şi a creaţiei sale.

Romantismul a fost caracteristic mai ales culturii germane în secolul al XIX-lea, iar majoritatea reprezentanţilor săi în domeniul muzicii au fost compozitori de origine austriacă şi germană. Printre marile personalităţi de însemnătate mondială aparţinând acestui curent, născuţi în prima parte a secolului al XIX-lea figurează şi compozitori din alte ţări: Frédéric Chopin polonez ; Hector Berlioz francez ; Franz Liszt maghiar ; Giuseppe Verdi italian.
Frédéric Chopin s-a născut la 1 martie 1810 în Polonia şi a murit la 17 octombrie 1849 la Paris. Tatăl său, Nicolas Chopin, era originar din Lorena ( Franţa) şi emigrase din tinereţe în Polonia, unde era profesor de franceză. S-a căsătorit cu o poloneză, Jusztuna de Krzyzanowska. Încă de la vârsta de 8 ani copilul Chopin publică o compoziţie proprie, o ”Poloneză”. La 9 ani dă primul concert în public, care-l face celebru. În 1831 pleacă şi se stabileşte la Paris. Se impune curând în centrul vieţii muzicale pariziene. Compune, dă concerte, face cunoştinţă cu Liszt, Berlioz, Delacroix şi alte personalităţi ale romantismului. Cunoaşte pe scriitoarea George Sand, de care îl va lega o puternică dragoste timp de 10 ani. În 1838, suferind de ftizie, Chopin pleacă în insula Majorca, unde compune majoritatea Preludiilor sale. În timp boala se agravează, compune tot mai puţin şi apariţiile sale pe estrada de concert devin tot mai rare. Ultimul său concert la Paris are loc cu o săptămână înainte de izbucnirea revoluţiei din 1848. Deşi bolnav, Chopin mai face o călătorie la Londra, Glasgow, Edinburgh, unde obţine cele din urmă succese ale sale ca virtuoz. După ce se întoarce la Paris, moare în scurt timp. A fost înmormântat în sunetele “Marşului funebru”, ca un ultim omagiu adus geniului său.
Pentru marele compozitor polonez, pianul constituia – mai mult ca pentru oricare dintre romantici – mijlocul de exprimare cel mai important, şi opera sa muzicală –exceptând doar o sonată de violoncel, unTrio pentru pian, vioară şi violoncel şi câteva lieduri, precum şi două Concerte pentru pian şi orchestră – cuprinde exclusiv lucrări pentru pian solo. Ele reprezintă un univers de simţire de o impresionantă bogăţie şi varietate, asigurând autorului lor un loc de frunte în istoria muzicii universale.

Este într-adevăr uimitor cum la Chopin, în una şi aceeaşi persoană, s-au îmbinat două facultăţi geniale, darul celui mai mare melodist cu acela al celui mai original armonist, spunea celebrul compozitor rus Rimski-Korsakov .

"Pentru a cânta cu sensibilitatea potrivită şi într -o corectă execuţie Studiile lui Chopin înseamnă a fi nici mai mult nici mai puţin decât un pianist desăvârşit şi pe deasupra, pentru a le înţelege pe deplin, pentru a da viaţă şi expresie infinitelor lor subtilităţi pline de elocvenţă, înseamnă a fi în acelaşi grad poet şi pianist, gânditor şi muzician". - An Essay on the Works of Chopin.

"Credincios formelor mici, cântător chinuit al dragostei şi dorului de patrie, Chopin rămâne romanticul cel mai constant în substanţa şi exprimarea creaţiei sale, tulburătoare şi încântătoare". Ioana Ştefănescu - O istorie a muzicii universale.
Publicul prezent a urmărit selecţiuni din concertul pianistului Yundi Li : Scherzo nr. 2 în si bemol minor, op. 31 şi finalul Concertului pentru pian nr 1 (Rondo).
Apoi a fost difuzat actul al treilea din baletul “Dama cu camelii” ; coregrafia John Neumeier, muzica Frederic Chopin. Doamna profesoara a facut înainte, o scurtă prezentare a baletului.
În încheiere, domnişoara Adela Liculescu,eleva clasa IX-a- Liceul de Arta Marin Sorescu, castigatoare a celei de-a treia editii a Concursului de muzica clasica Orange 2008 si proaspata bursiera SoNoRo - Interferente 2009, a interpretat un studiu pentru pian de Frederic Chopin , încununând cu sunetele pianului această seară minunată.
Toţi cei prezenţi au primit pliante cu date despre compozitor şi portretul pictat de Eugene Delacroix.

joi, 12 februarie 2009

Pasărea de foc

11 februarie 2009.
Membrii Clubului melomanilor s-au delectat cu vizionarea DVD-ului Return of the Firebird - "Pasarea de foc" , balet pe muzica lui Igor Stravinski. Doamna profesoara Maria Barbarasa a făcut o scurtă prezentare a marelui compozitor rus şi a creatiei sale, a punctat scenele importante din spectacolul de balet subliniind valoarea coregrafiei, costumele şi decorurile.
Igor Stravinski a fost considerat un Picasso al muzicii, un spirit permanent căutator, supranumit "compozitorul cameleon", "muzicianul cu o mie şi una de feţe".
A exercitat o influenţă hotărâtoare în evoluţia şi dezvoltarea muzicii contemporane.

miercuri, 28 ianuarie 2009

Divinul Amadeus

27 ianuarie este aniversarea lui Wolfgang Amadeus Mozart ( n 27.01.1756)


Miercuri, 28 ianuarie 2009, orele 17:00, Clubul Melomanilor, şi-a propus să atragă atenţia asupra creaţiei acestui mare compozitor, inspirat parcă de divinitate. Doamna profesoară Maria Barbărasă a făcut o scurtă prezentare a compozitorului şi a creaţiei sale.
O mică expoziţie de documente de bibliotecă ( cărţi, CD-uri, DVD-uri), aparţinând Bibliotecii Judeţene Alexandru şi Aristia Aman, gazda acestui club, a completat prezentarea. În program a fost: Ave Verum Corpus. Exsultate, Jubilate -MAREA MISSĂ ÎN DO MINOR; LEONARD BERNSTAIN -dirijor, ARLEEN AUGER –soprană, FREDERICA VON STADE –mezzosoprană, FRANK LOPARDO – tenor, CORNELIUS HAUPTMANN- bas; corul Bayer Rundfunks, dirijor WOLFGANG SEELIGER, orgă: Friedemann Winklhofer, Orchestra Radiodifuziunii Bavareze.

Muzica lui Mozart a fost apreciată în toate timpurile, puţini au reuşit însă să o definească , succint, în câteva cuvinte. Cert este că muzica lui ne provoacă bucurie.

" Muzica lui Mozart iese constant din tipare, pentru că nu poate fi conţinută de acestea" – Leonard Bernstein

"Ceea ce este minunat la Mozart, ceea ce îl distinge de Beethoven, este că el nu face experienţe. Nu dibuie niciodată, ci merge de-a dreptul la ţintă găsind de la început ceea ce caută". – George Enescu

"Ca să vorbeşti de Mozart, ar trebui să-ţi moi pana în curcubeu " – Diderot

"În muzica lui Mozart, aeriană, uşoară, transparentă şi graţioasă, fină dincolo de orice închipuire şi imaterială până la iluzie, dispar crispările, suficienţa şi moartea. Recomand muzica lui Mozart ca remediu împotriva disperării, căci în evoluţiile ei nu poţi afla decât o luminoasă poezie a existenţei. Ea este echivalentul sonor al azurului. Numai astfel de transpoziţii mai pot face sesizabilă calitatea intimă a unei opere." – Emil Cioran

"Bucuria lui Mozart este înnobilată de umanismul său profound, de suferinţele îndurate; ea este un râs printre lacrimi."- Fr. Mauriac .

Ovidiu Varga face sinteza vieţii lui Mozart:
A trăit 35 de ani, 10 luni, 9 zile adica 13 097 zile
A călătorit 10 ani, 2 luni, 8 zile adică 3 720 zile.
A compus 626 lucrări

sâmbătă, 17 ianuarie 2009

Aniversări muzicale în 2009




Miercuri, 14 ianuarie 2009 - tema întâlnirii Clubului Melomanilor a fost : “Aniversări muzicale în anul 2009. Cu acest prilej, doamna profesoară Maria Barbărasă a prezentat compozitorii al căror an de naştere sau de deces, are cifra unităţilor 9:
Henry Purcell (1659-1695), compozitor englez
Georg Friedrich Handel (1685-1759) - compozitor german, naturalizat englez, contemporan cu Johann Sebastian Bach
Joseph Haydn (1732-1809) - compozitor austriac, primul dintre cei trei mari clasici vienezi
Isaac Albeniz (1860-1909) - pianist şi compozitor spaniol
Felix Mendelssohn- Bartholdy (1809-1847) - compozitor, dirijor şi pianist german
Heitor Villa –Lobos (1887-1959) -brazilian
Bohuslav Martinu (1890-1959) - ceh
Paul Constantinescu (1909-1963) - compozitor, violonist şi dirijor român
Alfred Alecsandrescu (1893-1959) - compozitor, pianist şi dirijor român


S-au ascultat următoarele piese:
Joseph Haydn - Adagio din Concertul pentru violoncel nr.1 în Do major. Solist M. Rostropovici, dirijor Placido Domingo, Orchestra Teatrului Kirov din ST. Petersburg.
Felix Mendelssohn Bartholdy - Cântece fără cuvinte şi Marş nupţial din "Visul unei nopţi de vară".
George Friedrich Handel - Messia. Interpretat de Sylvia McNair soprană, Anne Sofie von Otter mezzo-soprană, Michael Chance alto, Jerry Hadley tenor, Jerry Hadley tenor, Robert Lloyd bass. Acompaniază Orchestra şi Corul Academiei Sf. Martin, dirijor Sir Neville Marrine
Paul Constantinescu - Olteneasca. Interpretează Orchestra Naţională Radio, dirijor Horia Andreescu
Joseph Haydn - Simfonia nr.103 sau Simfonia cu tremolo de timpan" ("Răpăitul tobelor")

Toţi cei prezenţi au apreciat modul de prezentare dar şi programul ales. Au fost prezenţi atât tineri cât şi oameni trecuţi de vârsta pensionarii.