joi, 8 octombrie 2009

De la maestru la discipoli (III)





Miercuri , 7 octombrie , Clubul melomanilor şi-a reluat activitatea , după o vacanţă de trei luni . A fost o întâlnire de suflet , a treia din seria "De la maestru la discipoli şi dedicată pianului. Invitaţii serii au fost: doamna profesoară Mariana Ilie şi elevii Liceului de Arta "Marin Sorescu " : Andrei Surdu - cl. a Va , Adrian Radu -cl. a VIII-a şi Adela Liculescu -cl. a X-a . Programul muzical al serii a cuprins urmatoarele lucrari : Invenţiunea la 3 voci nr. 3 de Johann Sebastian Bach, Impromptu nr.2 de Franz Schubert, partea I din sonata "Patetica " de Ludwig van Beethoven , Preludiul şi Fuga în Do major din "Clavecinul bine temperat" de Johan Sebastian Bach , Studiul op.10 nr.1 de Chopin, Sonata KV576 de Mozart şi Studiul op.8 nr.12 de Skriabin.
Moderatoarea înâlnirii, doamna profesoara Maria Barbărasă, a reuşit cu întrebări delicate dar bine alese să-i facă pe invitaţi să se destăinuie.
Doamna profesoară Mariana Ilie şi-a amintit cu plăcere de anii copilăriei mici, când , la patru ani şi jumătate, s-a apropiat de lumea muzicii . Întreaga sa viaţă a fost legată de Liceul de Arta din Craiova făcând parte din prima promoţie şi devenind prima eleva pianistă din oraş. În clasa a XI-a a interpretat Concertul în la minor de Grieg, alături de orchestra Filarmonicii "Oltenia " sub bagheta dirijorului Teodor Costin. Şi-a continuat pregatirea muzicală la Conservatorul "Ciprian Porumbescu " din Bucuresti , după absolvire, revenind ca profesoară în liceul în care fusese elevî. Simţind nevoia unei perfecţionări, a urmat timp de doi ani consecutiv, cursurile de vară de la Weimar ale pianistului Gh. Halmoş. Au urmat ani de dăruire, de modelare , de munca intensă alături de elevi , formând generaţii de pianişti cu care a obţinut premii importante. Iată ce marturişete domnia sa : "Am descoperit , alături de ei , o gamă incredibilă de sentimente. Pe toate le-am trăit împreuna: implinirea, neliniştea, teama, responsabilitatea, emoţia artistică. Am simţit o dată cu ei euforia succesului, preţul acestuia-care uneori poate fi copleşitor, dar şi gustul amar al eşecului-neplăcut , dar, totodată, atât de necesar. El e cel care te avertizează atunci cand pierzi controlul şi alegi un drum greşit…
Daca aş avea posibilitatea să dau timpul înapoi, pentru a începe cariera de la capăt, aş alege acelaşi drum, pentru că cine a intrat în minunata lume muzicală, nu o mai poate părăsi niciodată
".
Cei prezenţi , de la copii la vârstnici, au apreciat sinceritatea celor spuse de d-na profesoară şi au fost vrăjiţi de interpretările live ale tinerilor pianişti. Această întâlnire a dovedit încă o dată că biblioteca poate şi trebuie să fie un factor cultural activ şi educativ.
Nu în ultimul rând, mulţumim domnului profesor Adrian Ghidiceanu care a acordat pianul secţiei audio-video pentru această întâlnire.

Un comentariu:

  1. Sunt incintata sa citesc despre astfel de evenimente si sa constat ca intr-adevar biblioteca orasului este un factor cultural activ si educativ.
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere