joi, 26 februarie 2009

Muzica lui ChopinClubul melomanilor la întâlnirea de miercuri 25februarie, a avut prilejul să se bucure de muzica lui Frederic Chopin.

Doamna profesoară Maria Barbărasă a făcut o scurtă prezentare a compozitorului polonez şi a creaţiei sale.

Romantismul a fost caracteristic mai ales culturii germane în secolul al XIX-lea, iar majoritatea reprezentanţilor săi în domeniul muzicii au fost compozitori de origine austriacă şi germană. Printre marile personalităţi de însemnătate mondială aparţinând acestui curent, născuţi în prima parte a secolului al XIX-lea figurează şi compozitori din alte ţări: Frédéric Chopin polonez ; Hector Berlioz francez ; Franz Liszt maghiar ; Giuseppe Verdi italian.
Frédéric Chopin s-a născut la 1 martie 1810 în Polonia şi a murit la 17 octombrie 1849 la Paris. Tatăl său, Nicolas Chopin, era originar din Lorena ( Franţa) şi emigrase din tinereţe în Polonia, unde era profesor de franceză. S-a căsătorit cu o poloneză, Jusztuna de Krzyzanowska. Încă de la vârsta de 8 ani copilul Chopin publică o compoziţie proprie, o ”Poloneză”. La 9 ani dă primul concert în public, care-l face celebru. În 1831 pleacă şi se stabileşte la Paris. Se impune curând în centrul vieţii muzicale pariziene. Compune, dă concerte, face cunoştinţă cu Liszt, Berlioz, Delacroix şi alte personalităţi ale romantismului. Cunoaşte pe scriitoarea George Sand, de care îl va lega o puternică dragoste timp de 10 ani. În 1838, suferind de ftizie, Chopin pleacă în insula Majorca, unde compune majoritatea Preludiilor sale. În timp boala se agravează, compune tot mai puţin şi apariţiile sale pe estrada de concert devin tot mai rare. Ultimul său concert la Paris are loc cu o săptămână înainte de izbucnirea revoluţiei din 1848. Deşi bolnav, Chopin mai face o călătorie la Londra, Glasgow, Edinburgh, unde obţine cele din urmă succese ale sale ca virtuoz. După ce se întoarce la Paris, moare în scurt timp. A fost înmormântat în sunetele “Marşului funebru”, ca un ultim omagiu adus geniului său.
Pentru marele compozitor polonez, pianul constituia – mai mult ca pentru oricare dintre romantici – mijlocul de exprimare cel mai important, şi opera sa muzicală –exceptând doar o sonată de violoncel, unTrio pentru pian, vioară şi violoncel şi câteva lieduri, precum şi două Concerte pentru pian şi orchestră – cuprinde exclusiv lucrări pentru pian solo. Ele reprezintă un univers de simţire de o impresionantă bogăţie şi varietate, asigurând autorului lor un loc de frunte în istoria muzicii universale.

Este într-adevăr uimitor cum la Chopin, în una şi aceeaşi persoană, s-au îmbinat două facultăţi geniale, darul celui mai mare melodist cu acela al celui mai original armonist, spunea celebrul compozitor rus Rimski-Korsakov .

"Pentru a cânta cu sensibilitatea potrivită şi într -o corectă execuţie Studiile lui Chopin înseamnă a fi nici mai mult nici mai puţin decât un pianist desăvârşit şi pe deasupra, pentru a le înţelege pe deplin, pentru a da viaţă şi expresie infinitelor lor subtilităţi pline de elocvenţă, înseamnă a fi în acelaşi grad poet şi pianist, gânditor şi muzician". - An Essay on the Works of Chopin.

"Credincios formelor mici, cântător chinuit al dragostei şi dorului de patrie, Chopin rămâne romanticul cel mai constant în substanţa şi exprimarea creaţiei sale, tulburătoare şi încântătoare". Ioana Ştefănescu - O istorie a muzicii universale.
Publicul prezent a urmărit selecţiuni din concertul pianistului Yundi Li : Scherzo nr. 2 în si bemol minor, op. 31 şi finalul Concertului pentru pian nr 1 (Rondo).
Apoi a fost difuzat actul al treilea din baletul “Dama cu camelii” ; coregrafia John Neumeier, muzica Frederic Chopin. Doamna profesoara a facut înainte, o scurtă prezentare a baletului.
În încheiere, domnişoara Adela Liculescu,eleva clasa IX-a- Liceul de Arta Marin Sorescu, castigatoare a celei de-a treia editii a Concursului de muzica clasica Orange 2008 si proaspata bursiera SoNoRo - Interferente 2009, a interpretat un studiu pentru pian de Frederic Chopin , încununând cu sunetele pianului această seară minunată.
Toţi cei prezenţi au primit pliante cu date despre compozitor şi portretul pictat de Eugene Delacroix.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu