joi, 4 martie 2010

Octavian Gorun





Miercuri, 17 februarie, Clubul Melomanilor l-a avut ca invitat pe Octavian Gorun, solist instrumentist al Filarmonicii “Oltenia” din Craiova
Octavian Gorun s-a născut la Craiova, în anul 1973 şi a absolvit, succesiv, Liceul de Muzică “George Enescu” (1991) şi Academia de Muzică din Bucureşti (secţia interpretare instrumentală - vioară, 1997).
De-a lungul timpului, a beneficiat de îndrumarea unor reputaţi pedagogi, precum: Şerban Lupu, Octavian Raţiu şi Gabriel Croitoru.
În perioada 2000 - 2001, a fost bursier şi, totodată, membru al Orchestrei de Tineret şi al Cvartetului de coarde din cadrul Fundaţiei “Sergiu Celibidache”.
De asemenea, a desfăşurat o bogată activitate artistică: în calitate de membru al Orchestrei “Philharmonia” din Bucureşti (1992 - 1993), al Orchestrei de Cameră Radio Bucureşti (1993 - 1996), al Ansamblului de muzică veche “Continuo” (1995 - 1996), al Orchestrei Teatrului Liric “Elena Teodorini” din Craiova (1997 - 1999), din 1997 - profesor de vioară la Liceul de Artă “Marin Sorescu”.
Din anul 1997, este membru al Orchestrei simfonice a Filarmonicii “Oltenia” (în prezent, deţine statutul de solist instrumentist), ansamblu cu care a întreprins numeroase turnee în străinătate: Italia, Germania, Elveţia, Spania, Franţa, Iran.
Ca solist, violonistul Octavian Gorun a susţinut numeroase recitaluri la Bucureşti, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu ş.a.; din anul 2005, alături de pianista Corina Stănescu, formează un redutabil duo concertistic, interpretând, de o manieră impresionantă, lucrări reprezentative din repertoriul muzicii de divertisment, de la creaţii ale celor mai importanţi compozitori preclasici, până la capodopere de gen ale epocii romantice, inclusiv opusuri de muzică de dans, din folclorul muzical internaţional, muzică de film şi melodii de café-concert.
Apreciata pianistă Corina Stănescu a studiat instrumentul cu taste mai întâi la Craiova, cu profesoara Mariana Ilie şi a absolvit, în anul 1983, Academia de Muzică din Bucureşti, specializarea pian, la clasa profesorului Constantin Ionescu-Vovu.
În perioada studenţiei, a realizat înregistrări la Radio Bucureşti, a susţinut recitaluri la Ambasada Ungară şi a participat la Festivalul Tinerelor Talente de la Râmnicu Vâlcea.
Împreună cu Orchestra simfonică a Filarmonicii „Oltenia“, a interpretat lucrări de referinţă din repertoriul naţional şi universal şi a participat la numeroase turnee concertistice ale Filarmonicii craiovene întreprinse în străinătate.
În prezent, desfăşoară o intensă activitate artistică şi didactică, fiind solist instrumentist al Filarmonicii „Oltenia“, maestru corepetitor la Teatrul Liric „Elena Teodorini“ şi profesor asociat (acompaniament - corepetiţie), în cadrul Departamentului de Muzică al Facultăţii de Litere - Universitatea din Craiova.

În prima parte a întâlnirii Octavian Gorun-vioarǎ şi Corina Stǎnescu-pian, au interpretat un scurt program muzical. Cele mai multe piese au fost sugerate de cei prezenţi în salǎ.

A. Vivaldi - partea a II-a din concertul pentru vioara " Iarna ", din seria " Anotimpurile ";
F. Kreisler -" Frumosul rozmarin "
-"Liebesleid "
J. Massenet - " Meditaţie "
C. Saint- Saens -" Lebada "
E. Elgar -" Salut d'amour "
J. Brahms - "Dans ungar nr. 6"
J. S. Bach -Adagio din Sonata I pentru vioara solo.

Apoi, Octavian Gorun, dupa o scurtǎ prezentare a carierei sale de pânǎ acum, a facut şi mǎrturisiri inedite privind experienţa sa în strǎinǎtate. Concluzia finalǎ a fost cǎ nivelul de educaţie şi culturǎ influenţeazǎ comportamentul şi modul de gândire ale oamenilor din toate nivelele sociale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu