joi, 4 martie 2010

CHOPIN 200













Potrivit deciziei Comitetului General al UNESCO din octombrie 2009, unul dintre evenimentele culturale principale ale acestui an este bicentenarul naşterii lui Frédéric Chopin, marele compozitor romantic.
În întreaga Europă, dar şi pe celelalte continente vor avea loc manifestări artistice de amploare, care urmăresc să redescopere spiritul unei muzici care, de fapt, nu a intrat niciodată în uitare.

Frédéric Chopin s-a născut la 1 martie 1810 în Polonia şi a murit la 17 octombrie 1849 la Paris.
Pentru marele compozitor polonez, pianul constituia – mai mult ca pentru oricare dintre romantici – mijlocul de exprimare cel mai important, şi creatia sa muzicală –exceptând doar o sonată de violoncel, un Trio pentru pian, vioară şi violoncel şi câteva lieduri, precum şi două Concerte pentru pian şi orchestră – cuprinde exclusiv lucrări pentru pian solo. Ele reprezintă un univers de simţire de o impresionantă bogăţie şi varietate, asigurând autorului lor un loc de frunte în istoria muzicii universale.

Miercuri 3 martie, Clubul melomanilor, la Biblioteca Judeteana Alexandru şi Aristia Aman, a avut parte de o minunatǎ seara Chopin.
Au fost invitate doua eleve de clasa aVI-a, ale doamnei profesoare Daniela Balaci, de la Liceul de Arta „Marin Sorescu” din Craiova. Ele au interpretat :
Poloneza op. 71 nr. 3 - la pian, Andreea Schiopu şi Fantezie Impromptu op. 66 - la pian, Ruxandra Luţan .

Programul a continuat cu audierea altor lucrǎri din creaţia compozitorului, înregistrate pe CD-uri sau DVD-uri, aflate în colecţiile bibliotecii:
Nocturna în re bemol major, op. 27/2 şi Vals în la major, op.34/1 interpretate de Dinu Lipatti.
Mazurci op. 30, nr. 1,2, 3 şi 4 interpretate de Arthur Rubinstein.
Concertul pentru pian nr. 1,partea a III-a, Rondo – la pian Yundi Li.
Tot în interpretarea lui am urmarit Nocturna în mi bemol major, op. 9, nr 2 şi Scherzo nr. 2 .

Doamna profesoarǎ Maria Barbǎrasǎ a prezentat o serie de informaţii inedite despre compozitor, despre aniversarea a 200 de ani de la naşterea lui;

La Varşovia, - timp de o saptǎmânǎ (22 februarie-1 martie) 250 de muzicieni, printre care multe nume de prestigiu, s-au aflat pe scenǎ pentru a interpreta, compoziţiile lui Frédérick Chopin.
S-a redeschis muzeul Frédéric Chopin, a fost inaugurată o alee cu bǎnci pe care poţi asculta Chopin apăsând o clapă, au fost lansate jocuri video „Eternal Sonata” , care îmbinǎ fantezia cu biografia realǎ a compozitorului.
Dar nu numai Polonia îl celebreazǎ pe Chopin. Circa 2000 de concerte şi manifestǎri îi sunt dedicate în lumea întreagǎ.
În cadrul ceremoniei desfǎşurate pe 26 ianuarie 2010 la Palatul Festivalurilor de la Cannes, înregistrǎrile pianistului Dinu Lipati au primit Premiul special MIDEM acordat cu prilejul „Anului Chopin”, la secţiunea Best Ever (cele mai bune înregistrări din toate timpurile). James Jolly, redactor şef al Revistei „Gramophone” şi membru al juriului, aprecia :
„Înregistrǎrile lui Lipatti sunt atât de fantastice, încât nu am avut cum sǎ nu le punem pe primul plan.... Cred că este pur şi simplu un cântat pianistic complet. Tehnic este impecabil, are simţul poeziei, al tristeţii, al miracolului. ... Chopin a scris aproape în exclusivitate lucrǎri pentru pian, ceea ce îl face sǎ fie compozitorul pianiştilor. În schimb Lipatti este într-un fel pianistul pianiştilor, cineva care a surprins esenţa muzicii. Ambii au fǎcut parte dintre acei puţini artişti care au arǎtat o extraordinarǎ mǎiestrie, muzicieni compleţi.”

Toate acestea au fost spuse în pauzele dintre audiţii.
La final, doamna pofesoarǎ a prezentat documentele aflate în mica expoziţie Chopin, din colecţiile bibliotecii.
Participanţii au primit pliante de prezentare şi lista titlurilor legate de numele lui Chopin, aflate în biblotecǎ.
În încheire, cei prezenţi au apreciat mult participarea celor douǎ eleve şi a doamnei profesoare Daniela Balaci, reprezentante ale unei şcoli vocaţionale de prestigiu - Liceul de Artǎ „Marin Sorescu” din Craiova.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu