duminică, 2 mai 2010

Armonii de primăvară








Miercuri, 28 aprilie, Clubul melomanilor i-a avut ca invitaţi pe elevii Liceului Teologic din Craiova, îndrumaţi de doamna profesoară Gabriela Geantă. Elevii de gimnaziu din grupul “Harpa de argint”, au cântat la un fel de miniharpe sau miniţitere, doi elevi la blockflote, iar elevii de liceu - grupul ”Celest”, au cântat la clopoţei tubulari numiţi chimes.
Miniharpele, instrumente extrem de simple cu corzi, ajută copiii să înveţe notele muzicale şi să-şi formeze auzul muzical.
Întâlnirea s-a numit “Armonii de primavară”. Am putut asculta cu acest prilej lucrări clasice compuse de A. Vivaldi, J.S. Bach, M. Luther, G. F. Händel, W. A. Mozart, L. van Beethoven, F. Schubert, J. Sibelius, J. Brahms, C. E. Graff, R. Wagner, G. Fauré, C. M. Fillmore.
La început domnul capelan Brînzan Daniel a prezentat grupul :
“Orchestra de clopoţei (în limba engleză chimes) a luat fiinţă în anul 2007. Sunetul - timbrul lor catifelat în registrul grav şi cristalin în registrul acut – cucereşte orice ureche sensibilă la arta sunetelor.
Orchestra de clopoţei este un pian uman uriaş, având sunete naturale şi sunete alterate. Ea este pusă în mişcare de 15 persoane, fiecare acţionând doi, trei sau mai mulţi clopoţei. La repetiţii este obligatorie prezenţa 100% a grupului.
Partitura trebuie urmarită cu mare atenţie ca sunetul să fie declanşat şi oprit exact cum cere partitura.
Instrumentele sunt cumpărate din SUA. Sunt foarte scumpe, dar un părinte care a avut copiii elevi în Liceul Teologic Adventist a hotărât să sponsorizeze aceste instrumente.
Aşa se face că în urmă cu doi ani şi jumătate a luat fiinţă Orchestra de Clopoţei“Celest”, care a avut mai multe concerte în capitală şi în alte oraşe din ţară. A obţinut mai multe premii şi locul I în cadrul diferitelor concursuri şi festivaluri. Pentru viitor avem mai multe proiecte, între altele şi un concert în Austria. Trebuie menţionat că orice elev poate cânta la aceste instrumente, chiar dacă nu are voce sau auz muzical, cu condiţia să fie serios şi să fie prezent la repetiţii. Majoritatea acestor elevi nu au făcut liceul de muzică. Avem doar două fete care au făcut pian până în clasa a VIII-a, ceilalţi au învăţat muzică venind la Liceul Adventist. Ei vor deveni melomani pasionaţi de muzica cultă”.
Toţi cei prezenţi în sala Nicolae Romanescu a Bibliotecii Judeţene Alexandru şi Aristia Aman, au apreciat prestaţia elevilor, ţinuta lor dar în primul rând efortul şi dăruirea doamnei profesoare Gabriela Geantă care cu multă dragoste şi răbdare îndrumă aceşti copii în arta sunetelor dar îi şi formează: să fie disciplinaţi, responsabili, să lucreze în echipă.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu