joi, 28 ianuarie 2010

Aniversarea lui Wolfgang Amadeus Mozart










Miercuri, 27 ianuarie, Clubul Melomanilor l-a aniversat pe W.A. Mozart. A fost pregatită o mică expoziţie de documente de bibliotecă ( DVD-uri, CD-uri si carti ). Participanţii au primit mici pliante cu date despre compozitor şi cu aprecieri critice.
A fost difuzat un film documentar : ”The Making of Amadeus” care cuprinde comentariile regizorului filmului Milos Forman, ale producatorului Saul Zaents, ale scenaristului Peter Shaffer, autorul piesei de teatru cu acelaşi titlu şi ale actorilor din rolurile principale. Multumim doamnei profesoare Aloisia Sorop, pentru traducerea textului din limba engleza, facuta ad-hoc pentru cei prezenti.
Filmul artistic Amadeus a fost difuzat pentru membrii clubului cu mai mult timp în urmă, tot la o aniversare Mozart. Vizionând acest documentar, toţi cei prezenţi au cerut sa revadă acest film .
Sambata, 30 ianuarie, ora 11, secţia audio-video a Bibliotecii Judeţene Alexandru şi Aristia Aman, va difuza în reluare filmul artistic Amadeus.
In Viena anilor 1781, compozitorul Curtii imperiale, Antonio Salieri (F. Murray Abraham) este orbit de invidie, dupa ce descopera harul muzical extraordinar al excentricului, impielitatului Mozart(Tom Hulce), pe care planuieste sa-l distruga prin toate mijloacele posibile.
Filmul a fost realizat în 1984, în timpul regimului comunist şi a fost nominalizat la 11 categorii ale premiilor Oscar, din care a castigat 8.
"Amadeus " rămâne un triumf cinematografic : o poveste extraordinară, o glorificare a muzicii sublime a lui Wolfgang Amadeus Mozart, între cele mai bune 100 de filme conform catalogului Institutului American de Cinematografie şi opt Academy Awards, câştigate în 1984 pentru : cel mai bun film ( produs de Saul Zaentz ), cel mai bun actor ( F. Murray Abraham-în rolul lui Salieri), cel mai bun regizor( Milos Forman ) şi cel mai bine adaptat scenariu ( Peter Shaffer ), dupa piesa sa de teatru.



Un comentariu:

  1. Filmul a fost realizat în 1984, în timpul regimului comunist şi a fost nominalizat la 11 categorii ale premiilor Oscar, din care a castigat 8...Aveti idee cine a realizat filmul cine sunt actorii,regizorul,producatorul?...Care regim comunist anume a realizat filmul?...Cred ca sunteti nimic mai mult decat un nostalgic fara memorie sau cu ea foarte scurta...

    RăspundețiȘtergere