miercuri, 29 decembrie 2010

La mulţi ani !

Mulţumim tuturor participanţilor la întâlnirile Clubului melomanilor şi le urăm pentru anul ce vine numai bine.
Primim orice sugestie pentru a îmbunătăţi activitatea clubului, pentru a răspunde cît mai bine aşteptărilor dumneavoastră.
Următoarea întâlnire va avea loc miercuri, 12 ianuarie 2011, când doamna profesoară Maria Barbărasă va prezenta aniversările muzicale ale anului 2011.

LA MULTI ANI !

vineri, 17 decembrie 2010

Maestrul Gheorghe Costin


Miercuri, 8 decembrie, Clubul Melomanilor l-a avut invitat pe maestrul Gheorghe Costin - cunoscutul dirijor, venit la Craiova să conducă Orchestra Filarmonicii Oltenia în concertele din 10 decembrie (Concertul de închidere a Festivalului Internaţional Craiova Muzicală- 12.11 -10.12.2010) şi 13 decembrie - Concertul de deschidere a Festivalului Internaţional "Meridian - Zilele Secţiunii Naţionale Române a Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană" (SNR-SIMC), ediţia a VI-a, 13-18 decembrie 2010.


Dirijorul Gheorghe Costin a studiat la Universitatea de Muzică din Bucureşti şi a absolvit în paralel secţiile de compoziţie - la clasa prof. Dan Constantinescu şi dirijat - la clasa prof. Constantin Bugeanu. Din anul 1984, este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

A activat ca dirijor permanent al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1986 - 1988) şi Iaşi (1988 - 2001), iar din anul 2001 este dirijor al Filarmonicii “Banatul” din Timişoara. Prestaţiile sale întotdeauna calitative, disponibilitatea repertorială deosebită, sensibilitatea de muzician devotat reprezintă veritabile atu-uri datorită cărora artistul şi-a clădit o reputaţie solidă, fiind solicitat să dirijeze toate orchestrele din ţară.

Gheorghe Costin a participat la o serie de competiţii prestigioase, precum: Festivalul şi Concursul Internaţional „George Enescu” (Bucureşti, ediţiile 1991, 2003 şi 2007 - concertul de deschidere a Festivalului, cu orchestra Operei Naţionale - Bucureşti), Festivalul de Operă „Mario del Monaco” - Fano (Italia, 1991), “Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi” (Bucureşti, 1992, 1993), Festivalul Internaţional “Toamna muzicală clujeană” (1995), Concursul “Pacem in Terris” (Bayreuth - 1997, 1999, 2001), Grand Prix “Maria Callas (Atena, 1990 - 2010), concerte susţinute cu Orchestra “Pro Arte” (Italia, 1997, 1999 - 2001).

În septembrie 1998, Gheorghe Costin a debutat la pupitrul Orchestrei de cameră “London Schubert Players Orchestra”, în Festivalul Internaţional de la Windsor. A beneficiat de îndrumarea şi preţuirea unor mari personalităţi, precum Sergiu Celibidache şi Erich Bergel.

Memorabile rămân concertele cu lucrări de Yannis Xenakis din anii 1992 (Bucureşti) şi 1993 (Cluj-Napoca) interpretate în prezenţa autorului, eveniment în urma căruia a fost distins cu Premiul Uniunii Criticilor “Mihail Jora” din România.

Gheorghe Costin a întreprins turnee în Franţa, Spania, Austria, Germania, Elveţia, Grecia, Anglia, Olanda, Belgia şi Portugalia.

Numele său a figurat pe afişele unor renumite săli de concerte europene (Sala UNESCO din Paris - 1990, turneu cu Filarmonica “Moldova” din Iaşi; Sala “Gasteig” de la München - 1995, concert susţinut cu aceeaşi orchestră, în prezenţa lui Sergiu Celibidache; “Herkulessaal der Residenz” - München, 1997 şi 2001 - concerte cu Orchestra Filarmonicii “Banatul” din Timişoara; în anul 2002 - cu Orchestra Filarmonicii “Transilvania” din Cluj-Napoca, iar în anul 2004 - cu Orchestra Filarmonicii din Sibiu, la “Carl Orff” - Saal).

Printre muzicienii celebri cu care a colaborat se numără Rudolf Kerer, Grigori Sokolov, Nikolai Suk, Cyprien Katzaris, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, Ştefan Ruha, Radu Aldulescu, Wolfgang Laufer, Viorica Cortez, Eva Marton, Doris Soffel, Corneliu Murgu ş. a.

Gheorghe Costin a realizat înregistrări pentru radio şi televiziune, imprimând şi o valoroasă serie de CD-uri. În septembrie 2000, a fost invitat în juriul Concursului Internaţional de Pian “José Iturbi” de la Valencia (Spania), iar în septembrie 2002 a dirijat concertul final al aceluiaşi prestigios concurs, în compania Orchestrei din Valencia. În luna mai 2001, a pregătit şi dirijat premiera operei Otello de G. Verdi la Opera Naţională Română - Timişoara, iar în aprilie 2002 a realizat, cu acelaşi ansamblu, premiera operei Turandot de G. Puccini. În vara anului 2003 a realizat, la Trento (Italia), premiera şi trei spectacole cu opera Cavalleria rusticana de P. Mascagni, cu o distribuţie internaţională. În mai 2005, Gheorghe Costin a dirijat opera Don Giovanni de W. A. Mozart, cu concursul absolvenţilor clasei de canto a Facultăţii de Muzică şi cu participarea orchestrei Operei Naţionale Române - Timişoara. În vara anului 2006, a îndrumat şi condus Orchestra „Internationale Giovanile Pergine Spettacolo Aperto” într-un concert cuprinzând muzică nord-americană, prezentat în Italia (la Pergine) şi în Spania (la Villa Seca şi Tarragona).

În aprilie 2010, cu prilejul împlinirii a nouă decenii de la înfiinţarea Universităţii “Babeş-Bolyai” şi a Operei Naţionale Române - Cluj-Napoca, Gheorghe Costin a fost invitat să dirijeze concertul aniversar, alături de soprana Nicoleta Ardelean, mezzosoprana Carmen Oprişanu, tenorul Gergely Nemeti şi baritonul Alexandru Agache.


Întâlnirea a avut loc în Sala Filip Lazăr a Filarmonicii Oltenia din Craiova. Doamna profesoară Maria Barbărasă, realizatoarea întâlnirilor clubului, de mai bine de trei ani de zile, a fost moderatoarea întâlnirii. Domnia sa a mărturisit de la început că a fost colegă de liceu cu maestrul dirijor. Poate şi de aceea atmosfera a fost foarte destinsă şi plăcută.
Maestrul Gheorghe Costin a fost în vervă, vrând să spună cât mai multe, făcea multe "paranteze" care dădeau culoare şi consistenţă discursului său.
Astfel a apreciat că după ce a terminat Conservatorul, după cei şase ani de cursuri de dirijat şi compoziţie, a fost hotărâtoare în evoluţia sa ascendentă întîlnirea cu maestrul Sergiu Celibidache. La 9 martie 1995 a dirijat concertul Orchestrei Filarmonicii Iaşi, la Munchen, în faţa unei săli arhipline, de 2300 de locuri. Cel mai important pentru el era că în rândul zece se afla maestrul Sergiu Celibidache alături de fiul său. Il cunoştea şi îl aprecia încă din vremea studeţiei când nu lipsea de la nici o repetiţie a maestrului cu orchestra ( şi erau zece pentru fiecare concert) . În 1979 propusese Conservatorului din Bucureşti un curs de Fenomenologie muzicală. A fost refuzat şi în scurt timp lui Sergiu Celibidache i s
-a propus postul de dirijor la Filarmonica din Munchen.
După concert marele dirijor i-a făcut multe observaţii ca şi cum nimic nu ar fi apreciat. Aprecierea a venit însă atunci când i-a propus să rămână la cursurile lui de dirijat.
Sergiu Celibidache aprecia de câte ori avea prilejul :
"românul cântă nu play sau spiel."
Încet, încet am putut afla multe lucruri interesante despre profesorii şi marii maeştri care i-au fost modele şi în viaţă:
muzicienii Radu Aldulescu, Erich Bergel ( care în 1997, când a revenit în ţară după mulţi ani, primul lucru a fost să amenajeze mormântul dirijorului
şi profesorului Antonin Ciolan).
Pentru a da un răgaz vorbitorului, doamna profesoara Maria Barbărasă a rugat-o pe Adela Liculescu, pianistă şi elevă la Liceul de Artă Marin Sorescu (clasa prof. Mihai Ungureanu), să cânte la pian. Aşa am ascultat toţi cei prezenţi
"Veneţia şi Napoli" din "Ani de peregrinări" de Franz Liszt.
În continuare, maestrul ne-a vorbit de relaţia sa cu tinerii muzicieni: Orchestra studenţilor din Iaşi, cursurile de dirijat de la Cluj, acompaniamentul mai multor tineri interpreţi care ulterior s-au dovedit de mare valoare.
Am aflat că marea sa dragoste este muzica de opera. În 2001, a dirijat primul spectacol de opera -"Otello" de G. Verdi şi a continuat cu "Turandot" de G. Puccini. Succesul său s-a datorat şi faptului că avea în spate o îndelungată activitate de dirijorat simfonic şi vocal simfonic. Ca proiecte de viitor, rămâne Festivalul Maria Callas în care este implicat încă de acum 20 de ani.
Datorită autoexigenţei şi a timpului limitat nu are prea multe compoziţii proprii dar abordează în concertele sale lucrări de valoare ale compozitorilor români. Apoi a vorbit puţin şi de alegerea pieselor pentru concertul de luni, 13 decembrie, toate lucrări în primă audiţie : "Mic divertisment în stil clasic" de Nicolae Boboc, "Cinci schiţe pentru orchestră "- compoziţie proprie, "Signals" de Adrian Iorgulescu, Poemul "Luceafarul" de Pascal Bentoiu.


Pentru toţi cei prezenţi a fost o seară minunată alături de maestrul Gheorghe Costin. La sfârşit, cei câţiva tineri admiratori ai maestrului, prezenţi la întâlnire, au facut o fotografie de grup cu domnia sa. Florile primite de invitatul serii i-au fost oferite tinerei pianiste Adela Liculescu pentru interpretarea sensibilă din acea seară.



http://picasaweb.google.com/clubulmelomanilor/GheorgheCostin?feat=directlink